PELETI ŠIŠARKA – GORIVO BUDUĆNOSTI!

Posjetite poslovnice TERMOTRGOVINA FRAK i opskrbite svoj dom za predstojeću zimu!

U posljednje vrijeme mnogi se odlučuju za korištenje drva kao financijski prihvatljivog energenta za grijanje. Ipak, glavni nedostatak drva je njegova priprema za skladištenje i loženje , zahtjeva mnogo fizičkog napora. No, postoji alternativa koja je ne samo praktična već ekološki i ekonomično prihvatljiva, a to je grijanje na PELETE.

Kotlovi na pelete su uređaji koji pružaju povoljnu i ekološki prihvatljivu alternativu za grijanje Vašeg doma. Grijanje na pelete daje Vašem domu pravi ugođaj. U vrlo kratkom razdoblju peleti su postali rastući sektor biomase.

peleti rasutoNa hrvatskom tržištu, u tvornici Šišarka d.o.o. proizvode se pelete od trupaca bukve iz lokalnih resursa naših hrvatskih šuma . Suvremeni i učinkovit pogon za proizvodnju, strogi nadzor i certificiranje jamče najbolje pelete za najsuvremenije i racionalnije korištenje najstarijeg prirodnog goriva koje koristi čovjek. Ono što se kvalificira i dalje u proizvodnji Šišarke d.o.o. je potvrda o održivom upravljanju šumama koje potvrđuje vijeće FSC, garantira potrošačima da se u proizvodnji peleta koristi samo kvalitetno drvo iz lokalnih resursa, te da krajnji proizvod ne uzrokuje štetu okolišu.

Peleti su biogorivo koje se koristi za dobivanje toplinske energije, oni su stisnuta piljevina, odnosno komprimirana vlakna drveta s vrlo malom količinom vode (cca 6.8%).

Peleti se ubrajaju u obnovljive izvore energije što znači da su ekološki vrlo prihvatljivo gorivo. U odnosu s gorivima baziranim na petroleju, pelete ne sadrže supstance koje su toksične za ljude i okoliš, ne sadrže sumpor, klor, formaldehid, tške metale i druge spojeve štetne po zdravlje.

peleti pakiranjeDrveni pelet je proizveden iz prešanog usitnjenog drveta ili piljevine, valjkastog je oblika promjera 6-8mm i duljine od 10-45mm. Drveni peleti proizvode se pod izrazito visokim pritiskom, pod visokim pritiskom podiže se temperatura drveta i stvara se prirodno „ ljepilo” te peleti uspjevaju zadržati oblik valjka i nakon što se ohlade. Koriste se za grijanje stambenih objekata ili za proizvodnju električne energije kao zamjena za ugljen.

Prema toplinskim vrijednostima 2kg drvnog peleta zamjenjuje cca 1 litru ulja za loženje ili 1.85kg peleta zamjenjuje 1 m3 prirodnog plina.

Peleti su CO2 neutralni. Kod izgaranja pelet ne proizvodi stakleničke plinove kao izvor topline, te se smatra jednim od rijetkih apsolutno prirodnih, sigurnih i zdravih energenata. Kao i ostala drvna biomasa, znatno manje onečišćuju zrak i okoliš .

Za više informacija posjetite poslovnice TERMOTRGOVINA FRAK i uvjerite se da su pelete gorivo budućnosti, ekološki i ekonomičan način grijanja!